Hvad bruger man i et renrum?

Et renrum er et lokale, der er nærmest fuldstændigt frit for støv og partikler. Renrum er blandt andet nødvendige ved en del forskellige kliniske forsøg, til produktion af særlige typer elektronik og ved forsøg og tests af forskellig art. Ventilation er selvfølgelig en nøglefaktor, men faktisk er også de værktøjer og andet inventar, der er nødvendige for arbejdet i et renrum af stor vigtighed.

For eksempel skal fodtøjet kunne steriliseres i en autoklave! Det er jo ikke særligt meget fodtøj, der både kan tåle det og samtidig være af materialer, der ikke afgiver støv eller partikler til omgivelserne. Og det bliver faktisk endnu mere detaljeorienteret, for nogle gange skal der benyttes sikkerhedsfodtøj i et renrum – de såkaldte ESD sikkerhedssko, som du kan læse om her: http://www.zenitech.dk/esd-sikkerhedssko/

Renrum – det handler om detaljerne

Kigger du nærmere på det danske firma Zenitech og deres udvalg af udstyr til renrum ( du kan besøge Zenitech Renrum her ), får du en vis forståelse af, hvor omstændeligt det reelt er at holde et renrum rent. Der må ganske enkelt ikke kunne slippe støv ind. Punktum! Og det er en opgave, der stiller enorme krav til både opbygningen af rummet, ventilationen og naturligvis det udstyr og den beklædning, de ansatte arbejder med i det rene rum.

Handsker er et enkelt eksempel. Der må ikke kunne afgives materiale til omgivelserne fra handskerne, da dette materiale jo så vil forurene luften i det rene rum. Derfor er det kun specielle handsker, der er produceret til brug i renrum, der kan anvendes,

Det samme med beskyttelsestøj. Selv de mindste afgivelser af fibre fra tøjet vil omgående forurene luften i renrummet, og en større rengøringsproces er nødvendig. Derfor er det kun særligt godkendt tøj, der kan benyttes af medarbejderne.

I højt klassificerede renrum er det absolut heldækkende dragter og ansigtsmasker, der er kravet. Ingen hud og intet af medarbejdernes almindelige tøj må kunne eksponeres. Disse dragter er derfor ganske kostbare, da de både skal opfylde de krav og samtidig være forarbejdede i materialer, der selv ved større fysisk påvirkning ikke kan afgive materiale til omgivelserne. Det er forståeligt nok store krav, og der findes da også godkendelser som for eksempel ESD og en ISO kvalitetsprotokol DS/EN 61340-5-1.

Renrum er kostbare at opbygge og vedligeholde, og der findes da også såkaldte delte renrum, som for eksempel mindre virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan leje sig ind i for derved at mindske omkostningerne ved for eksempel forsøg.

Et renrum er betegnelsen for et miljø, hvor mængden af partikler og mikroorganismer holdes under et niveau, som er defineret. For at kunne definere hvor rent et rum skal være, har man indført forskellige klassificeringer, afhængig af det behov man har.Hvis du vil vide mere om renrum og de produkter, der kan anvendes under arbejdet i disse rum, er du velkommen til at kontakte Zenitech.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Hvad bruger man i et renrum?, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Disclaimer

2 thoughts on “Hvad bruger man i et renrum?

  1. Jeg søger hvilke firma som kan levere fodtøj/træsko til renrums brug?
    Hvilket fodtøj er godkendt til det?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *