Ny viden om lys

Vores idrætshal her i byen er en selvejende institution, der som udgangspunkt skal drives efter ganske almindelige, forretningsmæssige principper. Men selvfølgelig er der en masse mere eller mindre indirekte tilskud fra kommunalt hold, idet de foreninger, der lejer sig ind i hallen, får pæne tilskud fra kommunekassen.

Og den slags kan let komme til at svække opmærksomheden på at holde udgifterne så langt nede som muligt. Det gik i hvert fald op for mig, da jeg for nogle måneder siden var så letsindig at lade mig vælge ind i idrætshallens bestyrelse.

Det gav mig anledning til at nærlæse hallens regnskab, og jeg faldt med det samme over, at udgifterne til elforbrug var meget store. Derfor gik jeg i gang med at undersøge muligheden for at spare på strømmen, og jeg kontaktede en elinstallatør her i byen for at få hjælp.

Han tog med mig over i hallen, hvor han nærmest slog korsets tegn for sig ved synet af den gammeldags belysning med neonrør. Det er helt tosset, fastslog han straks, for hvis I investerer i LED belysning i stedet, kan elforbruget nedsættes til under det halve.

Det lød forjættende, så vi fortsatte vores møde i hans forretning for at drøfte mulighederne lidt nærmere. Han foreslog, at vi skulle skifte belysningen i både selve hallen og i omklædningsrummene, for der er jo tale om, at lyset er tændt i mange timer hver dag, så besparelsen kan blive meget stor.

Han viste mig et LED armatur, som han mente vil være det rigtige til opsætning i loftet i selve hallen, og han garanterede, at med sådan en udskiftning vil vi få endnu bedre lys i hallen, end tilfældet er i dag samtidig med, at vi kan spare en masse penge på elforbruget.

For at illustrere det viste han mig nogle LED arbejdslamper, som kun bruger 60 watt. Dem har jeg efterhånden solgt til alle håndværksfirmaer i byen, og de sparer bunker af penge, fordi deres tidligere arbejdslamper typisk trak 400 watt for at give den samme mængde lys.

Jeg var allerede overbevist, og jeg blev det kun endnu mere, da han gennemgik belysningen i omklædningsrummene. Her kan vi i loftet nøjes med at udskifte de traditionelle glødepærer med LED pærer med et meget lavt forbrug, og så bør vi nok supplere det med en smart LED lysskinne over hvert af spejlene i rummene, så de kvindelige idrætsudøvere også kan få ordentligt lys til at lægge deres makeup, som han sagde med et grin.

Vi aftalte, at han skulle udfærdige et regulært tilbud og dertil en beregning på, hvad vi har mulighed for at spare i elforbrug. De papirer fik jeg nogle få dage senere, og jeg må sige, at det var en artig overraskelse, for tallene viste, at en investering på næsten præcis 100.000 kroner ville medføre en besparelse i elforbruget på omkring 80.000 kroner hvert eneste år, så der var selvfølgelig ikke meget at betænke sig på. Jeg fik også fuld opbakning i bestyrelsen, og nu går elinstallatøren i gang med arbejdet i næste uge.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ny viden om lys, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *