Strafferet og bedrageri

Der vil altid være nogle mennesker, der forsøger at snyde og bedrage, andre mennesker. Hvorfor? Det kan jeg da ikke svar på. I nogle tilfælde – måske i de fleste – kan det have noget med, at en person har brug for penge nu og her. De bruger så forskellige tricks til at snyde andre mennesker, så de betaler dem penge – i god tro om, at de selv får flere penge ud af det – eller undgår noget forfærdeligt.

Det er bedrageri

Det kaldes for bedrageri, når et menneske narrer penge fra et andet i ond tro. Jeg læste den her artikel om en bande bedragere. De ringede op til ældre mennesker og fortalte dem, at deres barn eller barnebarn var kommet til skade, og havde akut brug for en operation. De bad derefter den ældre person om at betale store beløb til dem, så ville de sørge for, at den ’tilskadekomne’ kunne få plads på hospitalet med det samme. Det er en modbydelig og ondskabsfuld form for bedrageri og økonomisk kriminalitet.

Advokat i strafferet

Det viste sig hurtigt, at de mennesker, som havde troet på bandens historier om deres pårørende, som var i livsfare, alle boede i samme område. De sluttede sig sammen og ansatte en af landets dygtigste advokater. En af de ofrene for bedrageriet havde et barnebarn, som var dygtig til at hjælpe dem. Han er sådan en haj til internettet og havde bare søgt på Google efter ”strafferet advokat – landets bedste.” Advokaten accepterede at tage deres del af sagen. Og ja, politiet fandt jo banden. De er kommet i fængsel nu.

Men et eller andet sted, så ved jeg, at den form for bedrageri vil forekomme igen. Lige nu er der historier i medierne om, at folk betaler mange penge for at få et coronapas, også selvom de ikke er fuldt vaccinerede. De bliver bedraget. Deres falske coronapas bliver nemlig opdaget – og de får nogle store bøder.
Det får mig til at tænke på, at der er forskel på bedrageri og bedrageri. Et er, at man er så naiv, at man tror på en ukendt person, der ringer og fortæller, at ens barnebarn er i dødsfare, og man skal betale ham eller hende, en stor sum penge. Uden at man lige tjekker, hvor barnebarnet er.

Snyde det offentlige

Noget andet er det, at man forsøger at snyde det offentlige ved, at anskaffe sig et falsk pas. Og i den situation, som vi er i nu, hvor smittetallene igen stiger, er det direkte kriminelt at gøre sådan noget. Ikke kun udsætter man sig selv for fare. Man udsætter også alle dem, der er omkring en. Fysisk. Heldigvis har det offentlige teknologien, så de kan finde de falske pas.

Jeg kan godt forstå, hvis man går i panik og bare naivt tror på en fremmed, der taler om et barn i fare. Det er sådan set menneskeligt. Og det er modbydeligt og ondt af dem, der benytter sig af, at vi er mennesker. Måske ikke de klogeste mennesker.

Men at man forsøger at bedrage det offentlige for at få adgang til fx en siddeplads på en café, er koldt og beregnende – og dødsensfarligt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *