Historien om pladespilleren
Ved du, at ordet pladespiller i virkeligheden stammer fra ordet: ”Fonograf”? ’Fonograf’ er et sammensat ord. Det stammer fra to græske ord: ’foni’ og ’grafo’. Mange unge ved slet ikke, hvad en pladespiller er, og har du brug for at lære lidt, kan du kigge her: https://www.soundstorexl.com/produkter/5148-pladespillere/ Foni betyder stemme. Grafo betyder, at jeg skriver. Og når de to ord bliver sat sammen, så bliver det til ’fonograf’, som betyder, at jeg skriver talen/stemmen ned. Med andre ord: ’Jeg optager det, der bliver sagt eller sunget’. Og derfra går historien så over ’grammofon’ til ’pladespiller’.
Thomas Edison
Ved du også, at den allerførste pladespiller (fonograf) blev opfundet af Thomas Edison? Jo, jo den samme Edison, som gav os elpærerne, mikrofonerne og filmkameraer! Ja, han var en opfindsom mand. Og hvordan ville verden ikke se ud uden ham i dag?
Vi er kommet langt siden 1877, hvor den første fonograf så dagens lys. Edisons opfindelse var oprindeligt tænkt som et instrument til hjælp til professionelle: Han havde tænkt, at den skulle være en form for diktafon. Men vi ved jo alle i dag, at den endte med at blive en pladespiller. Mange andre store personligheder har været med i processen med at udvikle de pladespillere, som vi kender i dag. Intentionerne bag de forskellige varianter af pladespillere har været meget forskellige. Nogle har været gode. Andre mindre gode. Nogle endda uhæderlige.
Mest til musik
Det er et faktum, at pladespilleren i dag mest bruges til at afspille plader med musik. Men tænk på, at for ikke særligt mange år siden, så var der mange mennesker, der lagde en plade på deres grammofon (pladespiller) for at lytte til fx et sprogkursus. Ønsket om at lære fransk fx var stort. Muligheden for at få en time i fransk hos en lærer var begrænset. Løsningen var at købe et færdigindspillet kursus i fransk, som man kunne lægge på pladespilleren, når man havde tid. I dag kan man lære alt online. Man kan købe sprogkurser. Man kan lære at folde servietter eller bygge hundehuse. Der er ingen grænser for, hvad vi kan lære i dag.
Den nye teknologi
Teknologien har ændret sig – vi bruger digitale medier i dag. Ikke fonografer eller pladespillere. Men ideen består. Og det er interessant at tænke på, at ideen om at lave kurser baseret på lyd, og ikke med praktisk hands-on træning slet ikke er ny.
Det er også interessant at tænke på, at jo mere digitale vi bliver i vores hverdagsliv så meget mere, begynder vi sommetider at savne gammel teknologi. Fx pladespillere. Vi kender alle en eller anden person, der er helt vild med vinylplader. Han eller hun har en stor samling. Viser den gerne frem. Vi får måske lov til at vælge et album, som så bliver sat på pladespilleren. Og vi lytter. Med glæde og måske også nostalgi. Det er der intet ondt i.
Der, hvor det måske gør lidt ondt, er at erkende, at der faktisk er udkommet mange gode albums, som ikke kan fås i vinyl. De kommer aldrig til at blive spillet på en god pladespiller. Det er en skam. Kan vi gøre noget ved det?